Αμφίπολη και Τύμβος Καστά

Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολη αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση, οι ανασκαφές δε έχουν αποκαλύψει μεγάλο μέρος από τα τείχη. Επίσης ορισμένα από τα ιερά και τα ιδιωτικά και τα δημόσια κτήρια της πόλης. Στο βόρειο σκέλος του τείχους έχει ανασκαφεί η μεγαλύτερη και πιο οχυρή πύλη της πόλης (πύλη Γ), στην οποίαν κατέληγε γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα που ήταν κατασκευασμένη από ξύλινους πασσάλους.

Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.) η Αμφίπολη ορίζεται πρωτεύουσα της Πρώτης Μερίδος της Μακεδονίας. Η Ρωμαϊκή Εποχή είναι για την πόλη περίοδος ακμής μέσα στο πλαίσιο της κοσμοκρατορίας των Ρωμαίων. Σταθμός της Εγνατίας Οδού και πρωτεύουσα μιας πλούσιας ενδοχώρας, η πόλη αναπτύσσεται οικονομικά και πολιτιστικά. Γνωρίζει βέβαια καταστροφές και λεηλασίες αλλά με την υποστήριξη και των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ιδιαίτερα του Αυγούστου και του Αδριανού, παραμένει ένα από τα σημαντικά αστικά κέντρα της Μακεδονίας ως την ύστερη αρχαιότητα. Η ακμή της πόλης αντικατοπτρίζεται στα μνημειακά κτήρια με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις τοιχογραφίες, αλλά και στα αρχαιολογικά ευρήματα που οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως.

Πριν την Αμφίπολη, στη δυτική όχθη του Στρυμόνα, κοντά στη γέφυρα, βρίσκεται ο περίφημος Λέων. Πρόκειται για επιτάφιο μνημείο πλαστικής του τελευταίου τέταρτου του 4ου π.Χ. αι.

Στην είσοδο του σύγχρονου οικισμού της Αμφίπολης, η οποία συμπίπτει με την είσοδο της αρχαίας πόλης, είναι κτισμένο το Μουσείο που στεγάζει ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες στην Αμφίπολη των αρχαίων, παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων. Γλυπτά, ειδώλια, κεραμική, νομίσματα, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, επιγραφικά κείμενα – ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης – περιγράφουν την δημόσια και ιδιωτική ζωή στην πόλη.

πηγή: www.strymonikos.net


Περισσότερα:

  • 1. Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης
  • 2. Μουσείο Αμφίπολης
  • 3. Λιοντάρι Αμφίπολης
  • 4. Τύμβος Καστά
  • α) Σφίγγες και Καρυάτιδες
  • β) Δάπεδο με ψηφιδωτό την Αρπαγή της Περσεφόνης
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/04/leon-amfipolis1.jpg
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/04/amfipoli-persefoni1.jpg
Μετάβαση στο περιεχόμενο