Καυκανάδες και αγριολούλουδα

Στην περιοχή “Βάλτα” της Παραλίας Βρασνών, κάθε χρόνο προς τα τέλη του Μάρτη, η γη πλημμυρίζει με τους Καυκανάδες και οι κάτοικοι του χωριού, όπως και αρκετοί επισκέπτες, σπεύδουν να χαιρετίσουν την άνοιξη και να χαρούν το υπέροχο ανθισμένο λιβάδι.

Τα μικρά λευκά αυτά αγριολούλουδα με τις πράσινες πιστιλιές πάνω στις καμπανούλες  τους, που οι ντόπιοι αποκαλούν Καυκανάδες, δεν είναι άλλα απο τα Λευκόροια τα θερινά, τα οποία συναντιούνται εδώ ίσως στην μεγαλύτερη τους συγκέντρωση στην Ελλάδα!

Βάλτε γαλότσες και περπατήστε με προσοχή ανάμεσα τους. Κόψτε λίγα για το σπίτι έτσι για το καλό του ερχομού της άνοιξης. Προσοχή όμως μην τα ξεριζώσετε. Ο βολβός τους πρέπει να παραμείνει στην γη, για να τα βρούμε και του χρόνου εκεί.

Ελάτε στα τέλη του Μάρτη και θαυμάστε τα υπέροχα χρώματα και αρώματα τους!

Παράλληλα και στην συνέχεια τον Απρίλη και τον Μάη ανθίζουν εκεί, αλλά και σε διάφορα μέρη των Βρασνών και των Νέων Βρασνών, οι αγαπημένες και απειλούμενες με εξαφάνιση ορχιδέες.  Πάνω απο 10 είδη συναντάμε στην περιοχή μας!

Το λιβάδι των Καυκανάδων φοράει τα μώβ χρώματα του και υποδέχεται τις Ορχιδέες που οι ντόπιοι αποκαλούν “Καλογριές”. Οι Orchis Elegans είναι αυτές!

Όταν πια τελείωσει και η δική τους ανθοφορία, σειρά παίρνουν τα άγρια καρότα , οι γλυκάνισοι, οι ασφόδελοι και εκατοντάδες άλλα αγριολούλουδα.

1136 είδη φυτών έχουν καταμετρηθεί απο τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών στο Εθνικό Πάρκο που ανήκουν και τα Βρασνά.

Ελάτε να τα γνωρίσετε και να τα φωτογραφήσετε!!!


Περισσότερα:

  • Παρατήρηση και Φωτογράφηση Χλωρίδας
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/08/xlorida02.jpg
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/08/xlorida03.jpg
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/05/karoto.jpg
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/05/agrioloulouda.jpg
  • https://niriides-vrasna.gr/wp-content/uploads/2015/05/asfodelini.jpg
Μετάβαση στο περιεχόμενο